Kan tandem Govaerts-Billen SP.A van de troon stoten?

In Tessenderlo wordt het een strijd tussen de CD&V-tandem en burgemeester Fons Verwimp (SP.A). Die volgde in september 2009 Jan Verheyden op en scoorde goed door zijn no-nonsense stijl en bereikbaarheid. De SP.A maakt een vervolg aan het kartel met SPiL (Sociaal-progressieven in Looi). De SP.A zet Fons Verwimp op één, schepen Liliane Moonen op twee en SPiL positioneert schepen Willy Wilms op drie.

Open VLD, dat ook in de meerderheid zit, wordt aangevoerd door schepen van Financiën Chris Gaethofs. Het is afwachten hoe Open VLD het verdwijnen van schepen Orlando Argento zal verteren. De schepen van Sociale zaken en Onderwijs kiest ervoor zijn carrière als huisarts verder uit te bouwen.

Ouderdomsdeken Patrick Gysemans, jarenlang schepen, verdwijnt eveneens van het politiek toneel. Hij heeft naar eigen zeggen niet voldoende tijd voor politiek. Ook OCMW-voorzitter Lililane Valgaerts kapt met de politiek.

CD&V zint op weerwraak

CD& V-boegbeeld Stefan Govaerts pakte vorige keer net naast de burgemeestersjerp. Govaerts behaalde veruit de meeste stemmen, veel meer dan toenmalig burgemeester Jan Verheyden en huidig burgemeester Fons Verwimp. Toch werd CD&V uit de meerderheid gehouden door de coalitie SP.A-SPiL en Open VLD.

CD&V-ouderdomsdeken Miel Meeus (82) is nog steeds van de partij als een van de oudste kandidaten zijn in ons land. Lijsttrekker Govaerts is tevreden omwille van 's mans jarenlange ervaring en dossierkennis.

Wel N-VA, geen Groen

De N-VA pakt uit met een eigen lijst met Eric Vangeel als lijsttrekker en voorzitter van de gemeenteraad Herman Geyskens als lijstduwer.

Groen neemt uiteindelijk toch niet deel bij gebrek aan vrouwelijke kandidaten.

Lijsttrekker bij Vlaams Belang is Willy Van den Bergh.

 

Paul Van Moll

lees ook