Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat heeft de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A), bekendgemaakt.

Pascal Smet maakte de winnaar vanavond bekend in de Bourlaschouwburg in Antwerpen, waar de 65e verjaardag van Leonard Nolens gevierd werd. Nolens volgt Cees Nooteboom op als laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren, waaraan een geldbedrag van 40.000 euro verbonden is.

"Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen", zo stelt de jury onder leiding van Herman Pleij. De jury noemt Nolens "een uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer" en kenmerkt zijn werk als "een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander".

Schrijver Leonard Nolens zelf was overdonderd door de prijs. De auteur zat in zijn werkkamer toen Pascal Smet hem belde. "Het was of de buitenwereld op een onwezenlijke manier binnenkwam", zei hij.

Leonard Nolens wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende dichters uit Vlaanderen. Sinds zijn debuut in 1969 heeft de schrijver een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn bundel "Liefdesverklaringen" (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie.

In 1997 kreeg Nolens de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Vier jaar geleden werd hij nog bekroond met de VSB Poëzieprijs.

Leonard Nolens is de twintigste laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren, die om de drie jaar wordt uitgereikt. Eerdere winnaars van de prijs waren onder anderen Stijn Streuvels, Gerard Walschap, Hugo Claus en Harry Mulisch. Drie jaar geleden kwam de eer toe aan Cees Nooteboom.