Mario Draghi wil "Europees groeipact"

Het gaat in Europa niet enkel om strikte budgettaire controle, er moet ook ruimte zijn om de economie te laten groeien, zegt Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. De discussie is weer volop actueel sinds de Franse presidentskandidaat François Hollande zei het Europese pact te willen heronderhandelen.

Eind vorig jaar raakten 25 van de 27 Europese lidstaten het eens over een begrotingsverdrag, dat de landen een strikte budgettaire discipline oplegt. Ze moeten ook aan Europa rapporteren hoe ze hun begrotingstekort binnen de perken willen houden.

Nu de crisis opnieuw opflakkert, gaan er steeds meer stemmen op om niet aan besparen alleen te denken. Besparingen alleen kunnen de economie immers verstikken, waardoor er nog minder inkomsten zijn en er nog meer bespaard moet worden.

Het debat wordt nog actueler omdat ook van François Hollande, de favoriet bij de Franse presidentsverkiezingen (kleine foto), geweten is dat hij het pact wil heronderhandelen. Hij wil meer ruimte voor groei en nieuwe jobs, om de economie niet te hard te laten lijden onder harde besparingen.

In het Europees Parlement bleek dat ook ECB-voorzitter Mario Draghi (foto boven) een nieuwe stimuleringspolitiek wil. Volgens Draghi moeten de in Europa afgesproken bezuinigingen aangevuld worden met structurele hervormingen die voor economische groei zorgen. "De overheden moeten ambitieuzer zijn", klinkt het.

Dinsdag zei ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat hij "een aanvullende tekst" op het begrotingsverdrag niet uitsluit.