Pakistan test raket die kernwapen kan dragen

Pakistan heeft met succes een raket getest die een kernwapen kan dragen. De test volgt een kleine week nadat buurland en rivaal India ook al zo'n test had uitgevoerd. De Pakistaanse raket is er eentje die doelen op zo'n 3.000 kilometer afstand zou kunnen raken.

De Pakistaanse raket werd vanmorgen afgevuurd en sloeg in in de Indische oceaan. De test was succesvol. Met dit type middellangeafstandsraket is Pakistan in staat om doelwitten te raken op 3.000 kilometer afstand. Daarmee kunnen ze Peking en Oost-Europa raken.

Pakistan en buurland India zijn allebei kernmachten en leven op gespannen voet met elkaar. Sinds hun onafhankelijkheid hebben ze al drie oorlogen uitgevochten. In 1947 werden beide staten onafhankelijk van het Britse rijk, waartoe ze behoorden. Sindsdien twisten ze over de regio Kasjmir.

De laatste jaren zijn de relaties tussen beide staten licht verbeterd. Vooral de handelsrelaties kwamen terug op gang. Maar ze zien elkaar nog steeds als grote rivalen. Regelmatig testen ze nieuw wapentuig om hun militaire macht in de kijker te zetten.

Non-proliferatieverdrag niet ondertekend

Pakistan en India hebben beide het nucleaire non-proliferatieverdrag niet ondertekend. Dat verdrag beperkt het bezit van kernwapens. Het zijn de enige landen die toegegeven hebben over kernwapens te beschikken zonder het verdrag te hebben getekend. In mei 1998 voerde Pakistan de eerste tests met kernwapens uit. De VS schat het aantal kernkoppen van Pakistan op 90 à 110.