Recessie in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is opnieuw in een recessie beland. Voor het tweede kwartaal op rij is de Britse economie gekrompen. In dat geval is er officieel sprake van een recessie. De economie slonk dit kwartaal met 0,2 % en eind vorig jaar met 0,3 %. De inkrimping is vooral te wijten aan de terugval in de bouw.

Ook in 2009 ging het Verenigd Koninkrijk al door een recessie. De krimp van de Britse economie dit kwartaal is onverwacht. Er werd een, weliswaar zeer kleine, positieve groei van 0,1% verwacht.

De Britse regering verwacht dat de economie zal hernemen. Voor het totale jaar 2012 verwacht de regering een groei van 0,8%.

Terwijl de Britse economie sputtert, blijft de inflatie hoog staan op 3,5%. De Britse centrale bank stelt een inflatie van 2% voorop.

Ook de werkloosheid blijft hoog in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vandaag weer evenveel werklozen als in de helft van de jaren 90. Al is de werkloosheidsgraad lichtjes gedaald. In februari was 8,3% van de Britten werkloos, terwijl dat drie maanden eerder nog 8,4% was.