Romney eist nominatie op en richt pijlen op Obama

De Republikein Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in 5 staten gewonnen. Hij lijkt daarmee zijn resterende opponenten Newt Gingrich en Ron Paul definitief te kloppen. Romney eist daarom de nominatie op en richt zijn vizier nu op het Witte Huis.
De aanhangers van Mitt Romney zijn enthousiast.

Rick Santorum, de belangrijkste uitdager van Romney, gaf er eerder deze maand al de brui aan.

Nu zijn ook de laatste twijfels verdwenen over wie in november voor de Republikeinen de handschoen mag opnemen tegen president Barack Obama. Romney wint de voorverkiezingen in Pennsylvania, New York, Delaware, Connecticut en Rhode Island.

Daarmee heeft hij nu meer dan 700 afgevaardigden achter zich. Voor de definitieve nominatie heeft hij er zo'n 1.100 nodig. Maar de twee resterende kandidaten, Gingrich en Paul, hebben een onoverbrugbare achterstand.

Bovendien heeft Newt Gingrich eerder al laten weten dat hij zich neerlegt bij een overwinning voor Romney. Wellicht trekt hij zich volgende week ook officieel terug uit de strijd. In dat geval blijft alleen Ron Paul over, die in een strijd tegen Romney kansloos wordt geacht. Er zijn nog maar 14 staten meer die nog voorverkiezingen houden.

Daarom richt Mitt Romney nu zijn pijlen op Obama. "Het is tijd om een einde te maken aan 4 jaar van ontgoochelingen", zegt Romney in zijn toespraak. "De voorbije jaren waren het beste dat Obama kon doen, maar niet het beste dat Amerika kan doen. De gemiddelde Amerikaan is nog steeds slachtoffer van de crisis. We zijn niet dom!"

"Dit is een nieuwe start van de campagne. Jullie geven me veel eer, maar ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Samen zullen we winnen in november", klinkt Romney vastberaden. "Dan schrijven we een nieuw hoofdstuk."

Vanuit het Witte Huis kwam al een antwoord. "Het is als Back to the Future. Mitt Romney staat voor een beleid dat ons in deze crisis heeft gebracht." Ook voor Obama is de campagne tegen Romney dus begonnen.

Newt Gingrich en Ron Paul hebben nog niet laten weten of ze de strijd staken. Al liet Gingrich verstaan dat hij er tot zondag over zal nadenken.