Sarkozy: "Ik sluit geen akkoord met Le Pen"

"Ik sluit geen akkoorden met het Front National (FN). Als ik herkozen ben, komen er ook geen ministers van het FN." Dat zegt de Franse president Nicolas Sarkozy. Wel wil hij de kiezers van het FN overhalen om voor hem te stemmen.

Zondag was de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Voor het eerst eindigde een zittende president niet als eerste in de eerste ronde. De socialist François Hollande kwam als winnaar uit de stembus.

Maar zeker even opvallend is de historische score van het extreemrechtse Front National. De partij van Marine Le Pen haalde niet de tweede ronde op 6 mei. Maar nooit scoorde het FN zo hoog. Bijna een op de vijf Fransen koos voor het FN.

Die kiezers zouden wel eens scherprechter kunnen spelen bij de tweede ronde. Daarom doen zowel Sarkozy als Hollande hun best om die mensen niet af te schrikken. Tegelijk maakt hun reactie op het FN deel uit van hun campagne tegen elkaar.

"De UMP, de partij van Sarkozy, is dubbelzinnig ten aanzien van het FN", zegt Hollande. "Sarkozy probeert de dirigenten van het FN te verleiden."

"Le Pen is compatibel met de republiek, het is een democratische partij", zegt Sarkozy. "We mogen de kiezers van het FN niet diaboliseren." De president ontkent wel dat hij naar de partij lonkt. "Ik zal geen akkoorden sluiten met het FN. Ook komen er geen FN-ministers in mijn regering als ik herkozen word."