Steeds meer asielzoekers vertrekken vrijwillig

Vorige maand zijn er voor het eerst meer mensen vertrokken uit asielcentra dan dat er binnenkwamen. Dat heeft Fedasil vastgesteld, het federaal agentschap voor asielzoekers. Steeds meer vluchtelingen kiezen blijkbaar voor een vrijwillige terugkeer naar hun land van oorsprong.

Het aantal vreemdelingen dat kiest voor een vrijwillige terugkeer is gevoelig gestegen tegenover vorig jaar, bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) in de marge van de opening van het nieuwe transitcentrum Caricole in Steenokkerzeel.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn 970 mensen die opgevangen werden door Fedasil vrijwillig teruggekeerd, een stijging met zowat 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het om 678 personen ging.

Ook het programma vrijwillige terugkeer van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werkt goed. In de eerste drie maanden van dit jaar keerden al 319 mensen vrijwillig terug, tegenover 512 tijdens het hele vorige jaar.

De Block: "Druk op opvangnetwerkt daalt"

In maart zijn er voor het eerst meer mensen vrijwillig vertrokken dan dat er binnenkwamen, cijfers waarmee De Block niet ontevreden is. "Als er voor het eerst meer mensen teruggaan, zoals nu in maart gebeurd is, en weggaan uit ons opvangnetwerk dan erin komen, vermindert dat de druk op dat opvangnetwerk."

De Block wees er nog op dat er veel mensen worden ingezet voor de begeleiding van vreemdelingen bij hun terugkeer, en dat er wordt samengewerkt met internationale organisaties. "We laten hen hier ook contact hebben met hun thuisland om hen te laten weten wat de omstandigheden zijn waarin zij terecht gaan komen."