Tijgermug vliegt steeds vaker rond in Zuid-Europa

De tijgermug, een mug uit Azië, is aan een opmars bezig in Zuid-Europa. De mug is te herkennen aan haar "zebrakleurige" poten. Het insect kan ziektes zoals gele koorts overdragen. In ons land is het diertje nog maar 1 keer gespot enkele jaren geleden.

Het vakblad Interface van de Britse Royal Society heeft een studie verricht naar de muggenpopulatie in Europa en kwam tot de vaststelling dat de Aziatische tijgermug hier in steeds grotere getale rondvliegt. De mug vliegt vooral in Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk rond.

Volgens de onderzoekers is de opwarming van de aarde verantwoordelijk voor de opmars van de tijgermug in Zuid-Europa. Professor Marc Coosemans van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen bevestigt het fenomeen maar volgens hem speelt ook de globalisering een rol.

"De eitjes van exotische muggen komen met geïmporteerde goederen mee", zegt hij. Zo is in 2000 ook een populatie tijgermuggen gesignaleerd bij een bandenrecyclagecentrale in Oost-Vlaanderen, nadat het bedrijf banden had geïmporteerd uit de VS en Japan via de haven van Antwerpen. Sindsdien is geen enkel exemplaar meer gezien. "Onze winters zijn te koud voor de tijgermug, daardoor sterft het dier hier."

Overdrager van virussen

De tijgermug is niet geheel onschuldig. Het diertje kan meer dan 20 virussen overdragen waarvoor de mens vatbaar is, onder andere de West-Nijlziekte, Dengue-koorts en gele koorts. De ziektes veroorzaken vooral felle koorts, misselijkheid en hoofdpijn bij mensen, soms ook hersenvliesontsteking. Dat laatste kan dodelijk zijn.

In tegenstelling tot andere muggen is dit exemplaar ook actief overdag, en niet alleen bij schemering en 's nachts. Alleen het vrouwtje steekt, zowel mensen als dieren. Ze steekt verschillende keren, wat zeer pijnlijk kan zijn. Achteraf is een paarsrode vlek te zien. Bij dieren kan de tijgermug ook parasieten overdragen.