"Embargo op invoer van wapens in Syrië"

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa dringt er bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan dat er snel een embargo komt op de invoer van wapens en ander militair materiaal in Syrië. Ondanks het staakt-het-vuren blijft het erg onrustig in het land.
Amateurbeeld van de aanslag in Hama.

In de vergadering treffen parlementsleden uit 47 Europese landen elkaar. Het voorstel werd bijna unaniem goedgekeurd. Alleen 4 Russen hebben tegengestemd. Rusland is een bondgenoot van Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had vorige week in Parijs ook al voor zo'n embargo gepleit.

De Syrische minister van Informatie, Adnan Mahmoud (archieffoto in tekst), heeft de "gewapende terreurgroepen" vandaag beschuldigd van "meer dan 1.300 schendingen" van het staakt-het-vuren. De Syrische autoriteiten verwachten nu van Kofi Annan "dat hij echte inspanningen ontplooit waarvan we de resultaten op het terrein zien ten opzichte van de gewapende terreurgroepen, en de landen en partijen die ze steunen".

Het Russische ministerie  van Buitenlandse Zaken schaart zich achter deze redenering en beschuldigt de Syrische oppositie ervan dat ze "haar toevlucht neemt tot een tactiek van terrorisme". Ook volgens Rusland is de oppositie in Syrië de voornaamste verantwoordelijke voor de gevechten.

"70 doden bij zware explosie Hama"

Volgens Syrische activisten zijn er zeker 70 doden gevallen bij een aanval op een huis in Hama. De staatstelevisie beweert dat de explosie gebeurde in een "bommenfabriek van terroristen" en dat er 16 doden vielen. Onafhankelijke bronnen zijn er niet. Frankrijk wil meer VN-waarnemers in het land.

Het geweld in Syrië blijft dus voortduren, ondanks het vredesplan van Kofi Annan waarbij een staakt-het-vuren werd afgesproken. Volgens de activisten ging het om een aanval met een scudraket. De overheid zegt dat het om een ontploffing gaat in een huis dat door gewapende terroristische groepen gebruikt wordt als bommenfabriek.

De ravage is te zien op een amateurvideo die na de aanslag verspreid is, maar de authenticiteit van de beelden kan niet geverifieerd worden. Er zouden ook verschillende kinderen omgekomen zijn.

Volgens Alain Juppé (foto in tekst), de Franse minister van Buitenlandse Zaken, is het duidelijk dat Damascus het vredesplan niet respecteert. Juppé geeft het bemiddelingsplan van Annan nog een kans, op voorwaarde dat er snel meer VN-waarnemers naar Syrië kunnen. "Er moeten snel 300 waarnemers naar het land, niet pas binnen 3 maanden."

Als dat niet lukt, denkt Frankrijk aan een militaire interventie, al wordt dat ook moeilijk want Rusland en China zijn hier nog steeds tegen. Volgens de Verenigde Naties zijn er ongeveer 9.000 mensen gestorven sinds het protest in maart 2011 in het land is uitgebroken.