"Ook ik droom wel eens van vrouwen"

Ook al gaat hij als celibatair monnik door het leven, toch betekent dit niet dat vrouwelijk schoon hem ongeroerd laat. Zelfs in zijn dromen proberen vrouwen de dalai lama op andere gedachten te brengen. Maar niets brengt de spirituele leider van Tibet van zijn pad. En daarvoor hoeft hij blijkbaar alleen maar te denken aan getrouwde mensen, én hun problemen, rondom hem. Zo vertelde hij gisteren in het CNN-praatprogramma "Tonight" van Piers Morgan.

Morgan wilde weten of het celibaat moeilijk te dragen was door hem. Dalai lama: "Nee. Wanneer je dit enkel ziet als een fysieke ervaring, dan voel je soms misschien wel een verlangen. Maar als je dan het hele plaatje bekijkt… Wanneer ik mensen de eerste keer bezoek, merk ik dat ze een andere vrouw hebben. Bij een tweede bezoek zie ik dat ze weer een andere vrouw hebben, terwijl ze bij hun vorige vrouw een aantal kinderen hebben. Daarna hebben ze weer een andere vrouw. Weet je, kinderen lijden daar erg onder, wanneer de ouders scheiden. De geestestoestand van gehuwden heeft te veel ups en downs. Dus, op lange termijn hebben wij enig voordeel."

Toch gaf hij toe dat de verleiding zich soms aanbiedt: "Ja soms. Dan denk ik: dat ziet er goed uit. Maar dan denk ik: dit is een echte job. Er zijn daar te veel problemen. Te veel vuile dingen. Zelfs in mijn dromen komen soms dergelijke vrouwen tevoorschijn. Onmiddellijk doe ik me eraan herinneren dat ik een monnik ben. Ik droom nooit dat ik de dalai lama ben. Ik ben op de eerste plaats een monnik."

De dalai lama gaf ook nog toe dat hij nooit drinkt ("Als kind wel mijn vinger in een fles wijn gestoken"), nog nooit drugs gebruikt heeft en nog nooit gerookt heeft: "Waarom zou ik?". Tv-entertainmentprogramma’s kende hij ook niet en van acteur Richard Gere, een van zijn beste vrienden, heeft hij nog nooit een film gezien.

lees ook