"Ophouden te citeren uit foute krantenartikels"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft in de Kamer fel uitgehaald naar Jean-Marie Dedecker (LDD), die informatie over Dexia heeft bekendgemaakt. Volgens Dedecker heeft gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank gezegd dat een kapitaalsverhoging van Dexia noodzakelijk is.

"Ik bevestig u hier dat ik daarover (over een kapitaalsverhoging, nvdr.) geen melding heb gekregen, niet van mijnheer Coene, niet van iemand anders", zei Vanackere tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Heb ik daarmee gezegd dat het nooit aan bod zal komen? Dat zou onzorgvuldig van mijn kant zijn."

Volgens Vanackere is het nog te vroeg om nu al te spreken over een kapitaalsverhoging voor de "bad bank".

"Ik vind dit onderwerp te belangrijk om te bespreken op basis van alweer een krantenbericht, met alweer een aantal feitelijke onjuistheden (...). Wij moeten in de politiek ook eens leren van op te houden te citeren uit foute krantenartikels, want de enige manier waarop wij vertrouwen kunnen geven aan de publieke opinie is door te zorgen dat we niet achter half ware berichten blijven aanlopen."

De regeringspartijen en de N-VA veroordelen nadrukkelijk de politicus die gelekt heeft uit de besloten vergadering waar gouverneur Coene zijn verklaring over de kapitaalsverhoging heeft afgelegd. Jean-Marie Dedecker ontkent dat hij de eerste was die gelekt heeft naar de pers. "Met karikaturen zullen we nergens komen", beet Vanackere Dedecker nog toe.