"Plopsaland wil veiligheid niet zelf interpreteren"

Het attractiepark Plopsaland is bereid om het verbod voor mensen met een handicap bij bepaalde attracties te herzien. Het park heeft recent de regels verstrengd en krijgt daarvoor veel kritiek. Zelfs de politiek moeit zich nu.

Plopsaland had in samenwerking met het controlebedrijf TÜV SÜD Benelux alle attracties doorgelicht op veiligheid voor mensen met een handicap. Heel wat attracties werden verboden terrein voor hen.

Mensen met een fysieke handicap worden voortaan geweerd op 19 attracties in Plopsaland De Panne, zoals Mega Mindy Jetski (1e foto onder). Mensen met een mentale handicap mogen niet langer op 4 attracties in De Panne, onder andere op de boomstammetjes. Ook in de andere parken van Plopsa zijn er beperkingen.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding heeft al tientallen klachten ontvangen over de "te strenge regels". Ook Vlaams minister Pascal Smet (SP.A) moeit zich in de discussie en zei gisteren in het Vlaams Parlement dat de controles "excessief en buiten proportie" zijn.

Plopsaland wil de nieuwe regels herbekijken, in overleg met de organisaties voor mensen met een handicap en met het controlebedrijf. Directeur Steve Van den Kerkhof blijft wel het verbod op de attracties verdedigen in "De ochtend" op Radio 1.

"Vandaag de dag kan elk attractiepark zelf vrij beslissen wat veilig is voor mindervaliden en wat niet. Het hangt voor een deel af van waar de attractie is geplaatst en hoe die draait", zegt hij.

"Maar die eigen interpretatie leek ons een beetje te gevaarlijk te worden na enkele incidentjes. Daarom hebben we een beroep gedaan op TÜV SÜD Benelux, die de verschillende attracties in onze parken meermaals per jaar keurt, om een beslissing te nemen over de veiligheid van de attracties voor mensen met een handicap."

"Bij ons is het risico ook iets groter dan in andere parken, omdat we meer kleinere kinderen hebben en daardoor hebben we ook meer mindervaliden. We willen dat elke bezoeker 100% veilig is op een attractie", aldus Van den Kerkhof.

De komende dagen zal Plopsaland overleggen met verschillende organisaties en instanties. "Vandaag zitten we samen met Downsyndroom Vlaanderen, morgen met het Centrum voor Gelijke Kansen. We zullen eerst onze standpunten aan hen verduidelijken en dan zullen we kijken of er ruimte is om bepaalde zaken te herzien of niet. Daarna zullen we weer met onze externe partner TÜV aan tafel gaan zitten."