Blijft François Saeys aan de macht in Lebbeke?

In Lebbeke mikt burgemeester François Saeys (Open VLD) op een nieuwe termijn. De N-VA haalt wel alles uit de kast om de burgervader van zijn troon te stoten. En de SP.A en De Ploeg vormen een links progressief front.

Burgemeester François Saeys is de nummer één in zijn gemeente. Hij kreeg 2.432 voorkeurstemmen in 2006. Saeys trekt ook nu de lijst van Open VLD.

De lijst van Open VLD wordt volop aangedikt en versterkt. Zo wist de partij schepen François Willems, stemmentrekker van coalitiepartner De Ploeg, binnen te halen. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Willems verlaat De Ploeg na onenigheid over de samenstelling van de lijst en afspraken om verkozenen een zitje te geven in de gemeenteraad. Ook de dochter van Saeys, Freya, zal op de Open VLD-lijst te vinden zijn.

Signalen dat de coalitie tussen huidige partners Open VLD, De Ploeg en de SP.A in het gedrang komt bij de komende verkiezingen zijn er overigens niet. "We hebben al heel wat kunnen verwezenlijken door de goede verstandhouding tussen Open VLD, De Ploeg en SP.A", zegt Saeys. "De samenwerking is de hele legislatuur lang erg goed verlopen."

De Ploeg zelf slaat ook voor de komende verkiezingen de handen in elkaar met de SP.A, zodat dit linkse kartel blijft bestaan. Een open oproep om nog andere links progressieven te lokken, levert  voorlopig weinig op. Onderhandelingen met Groen liepen spaak, zodat die geen deel zullen uitmaken van een "links progressief front", maar met een eigen lijst naar de kiezer stappen.

Of de interne perikelen binnen de SP.A een weerslag zullen hebben op de verkiezingsuitslag, blijft afwachten. Voorzitter Mike Torck stapte wel op. Voor het front SP.A-De Ploeg vormen huidige schepenen Ronny Heuvinck en Dirk De Cock de grote namen.

De N-VA haalt alles uit de kast

Ondertussen haalt de N-VA alles uit de kast om zoveel mogelijk te groeien in Lebbeke. Volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot  en zijn ploeg doen daar de jongste tijd enorme inspanningen voor en nemen het huidige bestuur constant op de korrel.

"Steeds meer mensen sluiten aan bij N-VA", stelt Uyttersprot vast. "De lijstvorming verloopt dan ook prima. We hopen de nationale tendens van het succes van de N-VA ook in Lebbeke voort te zetten, maar we blijven met beide voeten op de grond." Of dat voldoende zal zijn om Saeys van de troon te stoten, lijkt voorlopig weinig waarschijnlijk.

Een verdere samenwerking van de N-VA met CD&V, zoals bij de vorige verkiezingen, zit er niet meer in. De lijstvorming van deze partij is nog volop bezig. CD&V lanceerde een oproep naar nieuwe kandidaten.

Nele Dooms

lees ook