Burger King wil alleen vrije kippen en varkens

De Amerikaanse fastfoodketen Burger King legt haar leveranciers van varkensvlees en eieren strengere voorwaarden op. Over vijf jaar wil de keten enkel producten afkomstig van dieren die in vrijheid zijn gekweekt.

Burger King stelde in een gezamenlijke verklaring met de ngo The Humane Society dat het ten laatste over vijf jaar enkel nog eieren zal aankopen van loslopende kippen, in plaats van kippen uit legbatterijen.

Varkenshouders zullen plannen moeten kunnen voorleggen dat hun zeugen niet in een drachtkooi hebben gezeten.

Een goede maand geleden kondigde concurrent McDonald's ook al engagementen aan om varkensvlees te gebruiken van dieren die niet in een drachtkooi hebben gezeten.

Die kooien zijn vaak zo klein dat de zeugen zich niet kunnen draaien. Ze moeten er tijdens hun hele zwangerschap (4 maanden) inzitten. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verzwakte beenderen of stress.