De Lijn wil komaf maken met zwartrijders

Openbaar vervoersmaatschappij De Lijn heeft een uitgebreid plan klaar om komaf te maken met zwartrijders. De controles worden vanaf vandaag gevoelig opgevoerd, vanmorgen was er alvast een gelijktijdige controle in alle provincies.

De Lijn heeft vanochtend haar plan voorgesteld hoe ze zwartrijden wil aanpakken. De stelling is dat zwartrijden "maatschappelijk niet oké is". Om het probleem aan te pakken, worden de controles op zwartrijden opgevoerd. Het gaat om onaangekondigde controles, maar ook om aangekondigde controles.

Om de koe bij de horens te pakken, waren er vanochtend uitgebreide controles. In Antwerpen werd gecontroleerd op de Bredabaan, halte Oude Barreellei stadinwaarts. Er waren ook controles in Lommel, bij Gent-Dampoort, aan Kampenhout-Sas en op de kusttram in Oostende.

"We gaan in het vervolg ook een aantal controles aankondigen omdat we er echt van overtuigd zijn dat we op die manier mensen die nu zwartrijden of dat proberen, ertoe kunnen aanzetten om te betalen", zegt directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn. De aangekondigde controles zullen staan op www.delijn.be en in de gratis krant Metro.

Volgens de controleurs bij De Lijn loopt het probleem van zwartrijders de spuigaten uit. Controleur Mark Herman: "We stellen vast dat er meer zwartrijders zitten in de steden op de hermelijntrams met allemaal vijf deuren, dan op de bussen in de streekgebieden waarbij de reiziger vooraan moet opstappen. De chauffeur kan dan zelf meer controleren."

Zwartrijders riskeren een boete tussen 75 en 400 euro. Vorig jaar werd voor 3,2 miljoen aan boetes geïnd.