Ex-president Liberia veroordeeld voor oorlogsmisdaden

Het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag heeft de Liberiaanse ex-president Charles Taylor veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, een buurland van Liberia, leverde Liberia wapens aan de rebellen, in ruil voor diamanten.

De 64-jarige Taylor is het eerste staatshoofd dat sinds de processen van Nürnberg in 1946 door een internationaal tribunaal aan oorlogsmisdaden schuldig is bevonden. Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone kwamen minstens 50.000 mensen om het leven.

De diamanten die Liberia kreeg van de rebellen in Sierra Leone in ruil voor wapens, worden "bloeddiamanten" genoemd. Onder meer topmodel Naomi Campbell zou er gekregen hebben. Zij moest ook komen getuigen op het proces, dat jarenlang heeft geduurd.

Charles Taylor is veel meer geweest dan een oorlogsstoker bij de buren. In 1989 start hij zijn rebellie tegen de Liberiaanse president van toen en na zijn militaire overwinning wordt hij in 1997 ook verkozen als nieuwe president.

Zolang Taylor aan de macht is in Liberia, eerst als rebellenleider, daarna als president, blijft hij zich verrijken, onder meer met de diamanten van het land.

In juni 2003 vraagt het speciale tribunaal voor Sierra Leone in Den Haag om de arrestatie van Taylor. Internationale medestanders laten de Liberiaanse leider een voor een vallen, en uiteindelijk draagt hij de macht over aan zijn vicepresident en gaat hij in ballingschap naar Nigeria. In de media verklaart Taylor dat hij terug komt. "Als God dat wil".

In 2006 wordt Taylor uitgeleverd aan Den Haag. Zelf blijft hij ontkennen dat hij handelde in bloeddiamanten, maar het het tribunaal gelooft dat niet. De strafmaat wordt later bepaald.