Fietspaden voldoen vaak niet aan de eisen

63% van de fietspaden in Vlaanderen is niet goed ingericht. Ze liggen te kort bij de rijbaan, zijn niet breed genoeg of kruisen gevaarlijke punten. Dat blijkt uit een onderzoek van Wegen en Verkeer in opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Het is de eerste keer dat er onderzoek gebeurt naar de inrichting van fietspaden. Het Agentschap Wegen en Verkeer controleerde meer dan 6.000 kilometer aan fietspaden en vond dat vooral de inrichting beter kon. Op heel wat plaatsen voldoen de fietspaden niet aan de eisen over bijvoorbeeld de breedte en de ligging ten opzichte van de rijbaan.

Maar Crevits nuanceert. Zij vindt dat Wegen en Verkeer wel erg streng te werk is gegaan omdat een fietspad de stempel "niet conform" kreeg van zodra het op één eis een onvoldoende had. Toch geeft ze toe dat het beter kan.

"Als je fietsers wil laten fietsen dan moet je die fietspaden vrij leggen van de weg. Dan moet je maken dat ze geen gevaarlijke wegen moeten oversteken, moeten er bruggen worden gebouwd, tunnels aangelegd, enzovoort."

"Maar we hebben meer dan 6.000 kilometer aan fietspaden dus kan je dat niet allemaal rechtzetten in een paar jaar tijd. We proberen nu 100 miljoen euro per jaar in nieuwe fietspaden te investeren en dat betekent dat we zo'n 200 kilometer per jaar kunnen aanleggen." Crevits wil tegen 2015 de helft van de fietspaden langs gewestwegen conform de eisen krijgen.

Het onderzoek geeft wel goeie punten aan de staat van de fietspaden. Ondanks de 2 voorbije winters, met veel sneeuwval, is 90% nog in goede staat.