Kwart minder woonleningen in eerste kwartaal 2012

In de eerste drie maanden dan dit jaar zijn 24 procent minder hypotheekleningen toegekend dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Ook het totale bedrag aan toegekende kredieten daalde, met 11 procent. Het aantal verstrekte kredieten ligt nu opnieuw op het niveau van het eerste trimester van 2010. Het aantal aanvragen daalde met 19 procent.

De daling van de hypotheekmarkt is onder meer te wijten aan de afschaffing van een aantal fiscale maatregelen, zoals de investeringsaftrek voor een groot aantal energiebesparende investeringen, het aflopen van de maatregel inzake groene leningen en de invoering van de btw op notariskosten.

De daling laat zich vooral voelen bij de renovatiekredieten. Dat aantal is gehalveerd. Nog uit de cijfers blijkt dat het gemiddeld ontleende bedrag voor de aankoop van een woning iets minder dan 133.000 euro bedraagt. Dat is gelijkaardig met vorige trimesters. 85 procent van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet.

De cijfers komen van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). De 59 leden van die organisatie, onder meer banken en verzekeringsmaatschappijen, vertegenwoordigen meer dan 95 procent van de Belgische markt van het consumentenkrediet.