Liggen meisje en maffiabaas begraven in basiliek?

Het parket van Rome heeft het licht op groen gezet om een graf te openen in de basiliek van Sant'Apollinare, vlak bij de piazza Navona in het centrum van de stad. Mogelijk ligt daar een meisje begraven dat in 1983 werd ontvoerd door de maffia.
In de Sant'Appolinare liggen verschillende pausen begraven.

De 15-jarige Emanuela Orlandi verdween zo'n 30 jaar geleden toen ze terugkeerde van de muziekles. Haar vader was op dat ogenblik één van de hofdienaren van de toenmalige paus Johannes Paulus II.

Al snel werden allerlei pistes onderzocht. De familie kreeg anonieme telefoontjes waarin de vrijlating werd geëist van Ali Agca, de man die de mislukte moordpoging had ondernomen tegen de paus, in ruil voor Emanuela Orlandi. Maar dat spoor liep uiteindelijk dood.

Ontvoering werk van de maffia?

Veel waarschijnlijker is de piste dat de ontvoering werd uitgevoerd door de Magliana, een van de bekendste maffiabendes in de jaren 70 en 80. Volgens sommigen wilden de maffiosi zo misdaadgeld terugeisen dat ze geleend hadden aan de noodlijdende bank van het Vaticaan.

Anderen zeggen dan weer dat de maffiabende de ontvoering uitvoerde in opdracht van een hooggeplaatste kardinaal. Maffialeider Enrico De Pedis zou in ruil een tombe krijgen in de Sant'Apollinare. Toen hij in 1990 werd doodgeschoten zou hij dus een eervolle begraafplaats hebben gekregen, ook al omdat in de basiliek verschillende hooggeplaatste geestelijken begraven liggen.

Vaticaan wil "transparant meewerken"

Het parket heeft nu bevolen om de betrokken tombe te openen. De speurders hopen er niet alleen het lichaam aan te treffen van De Pedis, maar denken dat mogelijk ook het lichaam van Emanuela Orlandi zich in de tombe bevindt.

De familie van het meisje zegt dat het Vaticaan te lang heeft gezwegen en niets heeft gedaan om het mysterie op te lossen. Het Vaticaan zegt dat het "met engagement en transparantie" zal meewerken met de autoriteiten. Wanneer de tombe wordt geopend, is nog niet bekend, maar volgens de Italiaanse media zou dat nog gebeuren voor eind mei.