Noren eren slachtoffers Breivik met lied

In Oslo zijn zo’n 40.000 Noren samengekomen in de regeringswijk om er een lied te zingen uit eerbetoon aan de slachtoffers van Anders Behring Breivik. Wat verderop ging in het gerechtsgebouw de negende dag van het proces tegen de Noor van start.

Uit eerbetoon aan de slachtoffers van Breivik kwamen duizenden Noren samen om het lied “My rainbow race” van folkzanger Pete Seeger te zingen.

De Noren kozen niet toevallig voor dat nummer. In zijn getuigenissen voor de rechtbank verklaarde Breivik dat het nummer een typisch voorbeeld is van hoe kinderen in Noorwegen geïndoctrineerd worden met marxistische ideeën. Daarop volgde een Facebookoproep om het lied samen te zingen. De Noren reageerden massaal op de oproep.

Na het lied trokken de Noren van de regeringswijk naar het gerechtshof waar het proces tegen de massamoordenaar vandaag zijn negende dag is ingegaan.

In de rechtbank komen vandaag de overlevenden van de bomaanslagen in Oslo aan het woord. Bij die aanslagen vielen 8 doden. Breivik trok daarna naar het eiland Utøya waar hij 69 mensen doodschoot. De 33-jarige Noor bleef onbewogen bij de emotionele getuigenissen van de overlevenden.