Onbekende tekening van Pieter Bruegel ontdekt

In Antwerpen is een landschapstekening van Pieter Bruegel de Oude ontdekt. De tekening zal te zien zijn tijdens de tentoonstelling "Pieter Bruegel Ongezien! De verborgen Antwerpse collecties" in het Museum Mayer van den Bergh.

Van 16 juni tot en met 14 oktober loopt in het Museum Mayer van den Bergh de tentoonstelling "Pieter Bruegel Ongezien! De verborgen Antwerpse collecties". Voor het eerst stelt het museum een dertigtal prenten van Pieter Bruegel de Oude voor aan het publiek.

Het museum heeft echter ook nog een primeur in petto. Op de tentoonstelling zal immers een recent ontdekte landschapstekening van Bruegel te zien zijn.

De curator van de tentoonstelling, Manfred Sellink, ontving eind vorig jaar een foto van een tekening uit de collectie van een privéverzamelaar. Na grondig onderzoek blijkt dat de landschapstekening toegeschreven kan worden aan Pieter Bruegel de Oude.

De tekening van een berglandschap met twee reizigers is de eerste onbekende tekening van Bruegel die opduikt sinds de jaren zeventig. Volgens het museum heeft het werk zowel in compositie, beeldopbouw als in tekentechniek alle kenmerken van Bruegels eigenhandige werken uit de periode 1552-1555.