Onkelinx: "Patiënt loopt geen enkel risico"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) weerlegt de kritiek van de apothekers- en doktersbond op de nieuwe regels rond voorschriften. De bonden vrezen dat de patiënt de dupe wordt van die besparingsoperatie van de regering.
Onder meer in deze apotheek in Brussel is het groene kruis gedoofd

De apothekers doven vandaag het groene kruis boven hun zaak uit protest tegen de nieuwe besparingsmaatregelen van de regering. Dokters mogen sinds deze maand alleen nog de stofnaam van een medicijn vermelden op hun voorschrift en niet langer de merknaam van geneesmiddelen.

Op die manier hoopt de regering dat apothekers vaker het goedkope generische alternatief zullen geven aan patiënten. Maar de apothekersbond en doktersbond klagen dat de maatregel zonder overleg werd opgedrongen. Ze vrezen dat de patiënt uiteindelijk de dupe wordt.

Onzin, vindt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). "Buiten de behandelingen met antibiotica en antimycotica zal de apotheker het voorschrift van de arts tot op de letter volgen", benadrukt de minister. "De patiënt loopt ook geen enkel risico aangezien de arts altijd een therapeutisch bezwaar kan opwerpen en een precies merk van medicijn kan opleggen."

Volgens Onkelinx bestaat de verplichting trouwens al in de meeste Europese landen en werd de maatregel besproken in de commissie geneesheren-ziekenfondsen, waar de doktersbond wel aanwezig was.