Recordaantal klachten bij ombudsman verzekeringen

De ombudsman van de verzekeringen heeft vorig jaar een recordaantal klachten gekregen. 4.000 mensen hadden een vraag of een klacht over hun verzekering. In de helft van de gevallen gaf de ombudsman hen gelijk.

Meer klachten wil niet noodzakelijk zeggen dat de verzekeraars slechter werk leveren. Eind 2010 en begin 2011 waren er in ons land regelmatig extreme weersomstandigheden.

De brandverzekering kreeg 25% meer klachten over zich heen. De meesten daarvan gingen over waterschade. Mensen waren niet tevreden omdat de verzekering weigerde tussenbeide te komen of ze vonden de premie die ze kregen niet hoog genoeg.

De autoverzekering liet een stijging van het aantal klachten met 16% noteren. Er was voornamelijk betwisting over de opzeg van de contracten en de wijziging van de premie.