Scott Manyo gaat in beroep tegen zijn uitwijzing

De advocaat van Scott Manyo, de 19-jarige asielzoeker uit Kameroen, gaat in beroep tegen de uitwijzing van de jongen. Manyo werd door de politie opgepakt omdat hij illegaal in ons land verblijft. Maar zijn omgeving vindt hem een voorbeeld van integratie en wil hem hier houden.

De advocaat van Manyo heeft het er moeilijk mee dat de Dienst Vreemdelingenzaken blijft zeggen dat de jongen niet geregulariseerd kan worden omdat hij niet voldoet aan de criteria. “Er bestaan geen duidelijke criteria, er bestonden er, maar die zijn vernietigd door de Raad van State”, zegt Piet Jan Staelens.

Het beroep kan de uitwijzing zo’n 2 maanden vertragen. Manyo, die nu in een gesloten instelling zit, heeft intussen een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend. Alleen staatssecretaris voor Asiel en Migratie kan daarover beslissen.

Voor zijn omgeving in Boortmeerbeek is de uitwijzing onbegrijpelijk. De scoutsleider kan op veel steun rekenen van zijn vrienden. En ook de school in Mechelen waar de jongen sinds 3 jaar een opleiding deeltijds werken en leren volgt, staat volledig achter hem. Manyo vluchtte in 2008, toen hij 15 was, vanuit Kameroen naar ons land.