Vanaf 14 mei dagelijks ook in namiddag en vooravond Canvas

Vanaf 14 mei is er op Canvas ook een uitgebreid aanbod in de namiddag en in de vooravond. Door de ontkoppeling van Ketnet, krijgt de zender een volledig eigen kanaal ter beschikking waar er ruimte is voor onder meer actuaprogramma's, fictie en documentaire.

"365 dagen per jaar probeert Canvas slimme televisie te maken voor mensen die verder kijken dan hun neus lang is", zegt netmanager Mark Coenen. "Nieuws en duiding, sport, cultuur, de beste series, documentaires en films: televisie voor de gourmands van de beeldbuis. Vanaf 14 mei doen we dat elke dag zelfs vanaf 14 uur."

Canvas zal actuagedreven en horizontaal programmeren. Het nieuwe programmaschema ziet er als volgt uit.

  • 14u: actualiteitenprogramma ("Villa politica", herhaling "Reyers laat" (foto), herhaling "Vranckx")
  • 15u: preview van een programma dat diezelfde avond wordt uitgezonden
  • 16u: fictie ("Desperate housewives", "Lou Grant")
  • 17u: documentaire uit het Canvasarchief (bv. de reisreeksen van Herman Van Molle en Jan Leyers)
  • 18u en 19.30u: nieuwe documentairereeksen over natuur, reizen, milieu, klimaat
  • 19u: verrassende comedy, bv. het Zweedse "Solsidan"

In het weekend ligt de focus in de namiddag op film, cultuur en sport. Op zaterdagmiddag om 14 uur is er een nieuwe vaste filmafspraak.

Het reguliere programmaschema kan wanneer nodig op elk moment van de dag aangepast worden voor de actualiteit. Verder is er in het namiddagblok om het uur een update van het nieuws. In eerste instantie gebeurt dat met de "Rolkrant", een "life feed" met nieuws van deredactie.be, sporza.be en cobra.be. "Canvas wordt geen nieuwszender", zegt Coenen. "We willen wel een vaste afspraak met de kijker en brengen daarom elk uur een nieuwsoverzicht via voice-over." Vanaf de Olympische Spelen (27 juli) komt er een kort "Journaal" bij, om en op het uur.

Canvas kondigt ook aan dat na "Boardwalk Empire" het bejubelde "Breaking bad" op de buis komt. In deze fictiereeks kiest een leraar doelbewust voor een leven als drugsdealer om zijn financiële problemen op te lossen.

"Terzake" loopt door in de zomer

Het duidingsprogramma "Terzake" (foto in tekst) loopt deze zomer voor het eerst in zijn geschiedenis door in de zomer. "De Canvascrack" begint na het EK Voetbal, op maandag 2 juli.

Er wordt tijdens "de grote sportzomer" veel aandacht besteed aan verschillende sportevenementen, waaronder het EK Voetbal, de Olympische Spelen, Roland Garros en Wimbledon en het EK Atletiek.

Zondag is de cultuurdag van Canvas, maar in de nieuwe programmering wordt er ook zaterdagnamiddag ruim aandacht besteed aan cultuur.