Verhagen gaat niet meer op CDA-lijsten staan

De Nederlandse vicepremier Maxime Verhagen gaat niet langer op de kieslijst staan voor het CDA (Christendemocratisch Appel). Hij wil niet meer terugkeren naar de Tweede Kamer na de verkiezingen in september, zei hij in het tv-programma "Pauw & Witteman".

Verhagen had al eerder laten weten dat hij niet langer lijsttrekker wil zijn voor zijn partij. Nu heeft hij ook besloten om helemaal niet meer op de lijst te gaan staan. Dat sluit niet uit dat hij nog een functie zal bekleden binnen de kabinetten die het CDA zou binnenhalen. Daarover zal hij zich beraden in de zomer.

"Ik zit deze week op de kop af 26 jaar in een gekozen politieke functie", zei Verhagen. "Ik heb besloten om me niet beschikbaar te stellen voor de lijst."

Verhagen vindt dat wie op de kandidatenlijst staat, beschikbaar moet zijn om vier jaar in de Tweede Kamer te zitten. Hij ziet het dus zelf niet meer zitten om die periode uit te zitten.

Verhagen begon als CDA-fractiemedewerker in de Tweede Kamer. In 1989 werd hij verkozen in het Europees Parlement, maar in 1994 keerde hij terug naar de Tweede Kamer, dit keer als parlementslid. Daar bleef hij tot en met 2006, de laatste jaren was hij fractievoorzitter. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Buitenlandse Zaken waarna hij vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werd in het VVD/CDA-kabinet.

Verhagen speelde een belangrijke rol bij de vorming van een gedoogconstructie met de PVV, de partij van de omstreden Geert Wilders. Daarover bestond grote verdeeldheid binnen de christendemocraten.