Verkiezing 32 parlementsleden in Congo nietig

Het Congolese Hooggerechtshof heeft de verkiezingen van 32 parlementsleden nietig verklaard. Hun verkiezingen was bekrachtigd door de kiescommissie Ceni, maar ze worden nu vervangen door verkozenen die wiens verkiezingen wel door het Hooggerechtshof wordt goedgekeurd.

Het nieuws wordt gemeld door Radio Okapi, de radiozender van de Verenigde Naties in Congo. Bij de gewraakte parlementsleden is ook Jean-Claude Baende, de gouverneur van de Evenaarsprovincie. Hij zou betrokken zijn geweest bij geweld naar aanleiding van de verkiezingen van vorig jaar.

In Masisi, in de provincie Noord-Kivu, heeft het Hooggerechtshof zelfs de hele stembusgang nietig verklaard. In de buurt van Masisi was er veel geweld ten tijde van de parlementsverkiezingen. De kiescommie Ceni moet daar nu nieuwe verkiezingen organiseren.