Vlaams Belfort rijst niet op in Gent

De Belfortploeg zal in oktober dan toch niet deelnemen aan de lokale verkiezingen in Gent. De groep ex-Vlaams Belangers doet dat om "tactische" redenen. "Er moet dringend een machtswissel komen en een verbrokkelde oppositie draagt daar niet toe bij", zegt Kristina Colen.

De Belfortploeg scheurde zich vorig jaar af van Vlaams Belang omdat ze zich niet kon vinden in de algemene partijlijn. Of beter gezegd: de vijf dissidenten werden na een ultimatum uit de partij gezet. Het ging om ex-Vlaams Belangboegbeeld Francis Van den Eynde, Kristina Colen, Geert De Jaeger, Mireille Van Bellegem en Omer Denis.

De breuk leidde tot een vreemde situatie in de Gentse gemeenteraad. Voorheen bestond de Vlaams Belangfractie uit negen raadsleden. Omdat vijf van de negen leden uit de partij werden gezet, was de echte Vlaams Belangfractie plots in de minderheid. Met het gevolg dat Kristina Colen, een van de dissidenten, fractieleider werd van een partij waartoe ze eigenlijk niet meer behoorde.

De ruzie in de Gentse afdeling leek ook gevolgen te zullen hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Eind februari maakte de Belfortploeg namelijk bekend dat ze met een eigen lijst aan de verkiezingen zou deelnemen, onder de naam Vlaams Belfort. Een lijsttrekker hadden ze nog niet, maar Francis Van den Eynde, jarenlang de sterke man bij Vlaams Belang Gent, zou de lijst duwen. Geen prettige gedachte voor Vlaams Belang.

Maar zover zal het uiteindelijk niet komen, want "om tactische redenen" heeft de groep beslist om toch niet aan de verkiezingen deel te nemen. "Ons doel is een machtswissel in Gent, die is hoognodig. En een nog meer verbrokkelde oppositie draagt daar niet toe bij", legt Kristina Colen uit.

Enkele maanden geleden sloot Colen niet uit dat de leden van de Belfortploeg op een andere lijst zouden gaan staan, maar ook dat gaat niet door. Colen zelf stopt met actieve politiek. Ook Van den Eynde kondigde eerder al aan op het einde van het jaar uit de politiek te stappen. "De enige die wellicht nog ambitie heeft, is Geert De Jaeger", voegt Colen er nog aan toe.

lees ook