Werk- en celstraffen voor rellen in Anderlecht

19 deelnemers aan de rellen in Anderlecht in 2008 zijn veroordeeld tot werkstraffen of celstraffen voor hun aandeel. 17 van hen zijn wel vrijgesproken voor racisme. De rellen kwamen er een week nadat voetbalclub Anderlecht de bekerfinale had gewonnen.

Na de bekerfinale waren er in het Astridpark schermutselingen tussen Anderlechtsupporters en allochtone jongeren. In de dagen die daarop volgden, probeerden beide kampen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor een confrontatie een week later.

De politie wist van de georchestreerde clash en probeerde een confrontatie te voorkomen. Dat lukte ook, maar ze kwam tussen de twee kampen in te zitten en deelde in de klappen. Bij de rellen zijn een 20-tal mensen gewond geraakt, onder wie enkele agenten. 

Er was ook veel materiële schade, heel wat ramen van huizen en auto's in de buurt werden aan diggelen geslagen. De gemeente Anderlecht heeft een klacht ingediend voor bijna 25.000 euro schade.

Het gerecht heeft na de rellen aan de hand van camerabeelden alle relschoppers proberen te identificeren. 18 relschoppers werden uiteindelijk voor de rechtbank gebracht. Het Brusselse parket stelde dat de rellen een racistisch karakter of ondertoon hadden, en dat het niet gaat om louter "voetbalhooliganisme". De advocaten van de verdachten hebben dit racistisch motief altijd betwist.

De rechter is die laatste redenering grotendeels gevolgd. Slechts twee van de negentien veroordeelden zijn veroordeeld voor racistisch geweld, de rest is gestraft voor de rellen zelf. De straffen variëren van 220 werkuren tot 40 maanden cel.