1 op de 4 Spanjaarden zit zonder werk

De Spaanse werkloosheid is gestegen tot 24,4 procent. Dat is een dramatisch hoog niveau. Intussen reageren de beurzen erg negatief op de ratingverlaging.

Eind vorig jaar had 22,8 procent van de Spanjaarden geen werk. Uit de nieuwe cijfers van het eerste kwartaal van 2012 blijkt dat de werkloosheid nog meer is gestegen dan verwacht.

Bijna een kwart van de Spanjaarden heeft geen baan. Het is van 1996 geleden dat de cijfers zo dramatisch waren. Bij jongeren is de situatie al helemaal uitzichtloos: meer dan de helft vindt geen job. Dat kan leiden tot ernstige sociale onrust.

De regering heeft bovendien strenge besparingen doorgevoerd die de werkloosheid nog kunnen doen toenemen. Een van de maatregelen is dat bedrijven nu makkelijker personeel kunnen ontslaan.

Ratingverlaging met barre gevolgen

Gisteravond heeft Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Ook is een verdere verlaging van de rating niet uitgesloten.

De beurzen in heel Europa reageren negatief op dat nieuws. De rente die de Spaanse overheid op lange termijn moet betalen klimt naar bijna 6 procent.