25 jaar cel na verkrachting met de dood tot gevolg

Het Brusselse hof van assisen heeft de strafmaat uitgesproken in een verkrachtingszaak waarbij het slachtoffer overleed. Er stonden drie mannen terecht, de hoofdverdachte kreeg 25 jaar cel. Eerder waren de drie al schuldig bevonden. Eén man verkrachtte de vrouw, een tweede keek toe en een derde liep weg.

De feiten speelden zich af eind december 2006 op het Bloso-domein in Hofstade. Drie mannen waren op kroegentocht toen ze rond 2 uur 's nachts een fel verzwakte vrouw aantroffen op het domein. In eerste instantie wilden ze de vrouw helpen, maar uiteindelijk vergreep een van de mannen zich aan het slachtoffer.

Omdat de vrouw stikte tijdens de feiten, is hij nu schuldig bevonden aan verkrachting met de dood tot gevolg. Een andere man is veroordeeld voor verkrachting omdat hij 20 minuten bleef toekijken hoe de andere man de vrouw verkrachtte. Volgens de rechter had hij op die manier de verkrachting mee mogelijk gemaakt en elke vlucht van het slachtoffer verhinderd.

De derde verdachte, die meteen was gaan lopen, werd veroordeeld voor schuldig verzuim omdat hij de hulpdiensten niet had gewaarschuwd.

Hoofdbeschuldigde ging daarna verder op kroegentocht

In de vooravond maakte de rechtbank ook de strafmaat bekend. De 39-jarige man die het slachtoffer verkrachtte, kreeg 25 jaar cel, de man die toekeek 5 jaar met uitstel. De man die op de vlucht sloeg, krijgt 300 uur werkstraf, waarvan 250 effectief. Die zal hij moeten uitvoeren in instellingen die zich met slachtofferhulp bezighouden.

Voor de tweede en derde beschuldigde hield het hof hield rekening met de overschrijding van de redelijke termijn en met een aantal verzachtende omstandigheden. "We zijn opgelucht", zei de advocaat van de man die toekeek. "Ik denk dat alles te maken heeft met de duur dat mijn cliënt ter plaatse was. Hij bleef er een 20-tal minuten, daar waar de man die wegvluchtte er amper 2 minuten was. Ik vermoed dat de jury daaruit heeft afgeleid dat hij toch een actievere rol had."

De hoofdbeschuldigde riskeerde 30 jaar cel. Voor hem vond de jury geen verzachtende omstandigheden. Volgens het hof toonde hij geen enkel respect voor de fysieke integriteit en de menselijke waardigheid van het slachtoffer, onder meer door na de feiten verder op kroegentocht te gaan. Hij had ook al eerdere veroordelingen achter zijn naam voor diefstallen met geweld.