2 gehuchten moeten wijken voor Antwerpse haven

De gehuchten Rapenburg en Ouden Doel in Beveren moeten verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Dat heeft de regering beslist. De gehuchten zullen binnen een termijn van 5 tot 7 jaar ontruimd worden.

In de 2 gehuchten wonen in totaal zo’n 50 mensen. Hen wordt de mogelijkheid geboden om te verhuizen naar Prosperpolder. De regering biedt de landbouwers, bewoners, zelfstandigen en ondernemingen een sociaal begeleidingsplan aan.

De ontruiming van de 2 gehuchten is een compensatie voor de verdere uitbreiding van de haven van Antwerpen. Doordat het havengebied uitbreidt met de aanleg van het Saeftinghe-dok en daardoor natuurgebied inpalmt, heeft de regering beslist dat de 2 gehuchten ingericht worden als overstromingsgebied.

Om de gehuchten te behouden moet er zwaar geïnvesteerd worden in dijken en nutsleidingen. En dat is te duur, vindt de regering.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) begrijpt dat de inwoners liever niet verhuizen. "Maar het is een beslissing waar we hebben durven kiezen voor het groter belang van de Vlaamse economie."

Gemeentelijk Havenbedrijf tevreden

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is tevreden met het ruimtelijk plan van de regering. "Het is cruciaal dat er zekerheid komt over de afbakening van het havengebied, we zijn al sinds 1999 bezig met dit proces", klinkt het in een mededeling. "Met deze beslissing kunnen we een heel aantal plannen vorm beginnen geven."

Volgens het Havenbedrijf is het ook goed dat er eindelijk een einde komt aan de onzekerheid van de inwoners van de 2 gehuchten. "Het sociaal begeleidingsplan dat de regering voorstelt, vinden wij heel waardevol."