"Energieprijzen zullen bruusk stijgen in 2015"

De voorzitter van netbeheerder Eandis, Geert Versnick, waarschuwt voor een bruuske stijging van onze energieprijzen vanaf 2015. Tot dan mag onze energiefactuur niet verhogen van de overheid, maar de kosten voor blijven volgens Versnick wel stijgen.

Vooral de kosten die Eandis zelf niet in de hand heeft, zoals groenestroomcertificaten worden volgens Versnick alsmaar duurder. "Groene energie stimuleren is een goed idee", volgens Versnick. "Maar de rekening komt nu terecht bij de consument in plaats van bij het niveau dat de beslissingen neemt."

Eandis zelf is erin geslaagd om zijn eigen kosten te verminderen, "maar door het overheidsbeleid heeft de klant daar niks van gemerkt", klinkt het. Bij de voorstelling van de jaarresultaten bleek dat de Eandis vorig jaar een omzet heeft gerealiseerd van bijna 1,3 miljard euro.

"De huidige blokkering van de tarieven betekent dat de kostenstijging wordt vooruitgeschoven in de tijd en pas bij de deblokkering in 2015 kan worden doorgerekend", zo staat in het jaarverslag. "Dat zal op dat ogenblik onvermijdelijk leiden tot een bruuske stijging van de tarieven."