"Ik zal dus wel iets goed gedaan hebben"

In 2009 won de Brit Ben Southall "the best job in the world". Southall haalde het van 34.684 andere kandidaten uit 200 landen om zes maanden lang de "ranger" uit te hangen op het paradijselijke Hamilton Island in Australië. De bedoeling was om, inclusief een budget van een kleine 100.000 euro, het toerisme weer aan te zwengelen en dit vooral door het volschrijven van een blog. Nu, bijna drie jaar later, ging BBC hem opzoeken.

"Toen ik de advertentie zag, dacht ik dat ik zou terechtkomen op een verlaten eiland, zoals Tom Hanks in de film "Castaway". Maar het werd iets veel groters. Lange dagen van vele uren werden het. En iedere dag beleefde ik een andere ervaring, van jetskiën over het bezoeken van een vijfsterrenhotel tot diepzeeduiken. Maar ik legde mezelf die werkdruk op, vooral wegens de vele werknemers hier. Ik voelde me verantwoordelijk voor hen. Men had de uitdaging dus beter "de drukste job van de wereld" gegeven."

Na zes maanden waren zijn werkgevers zo tevreden over hem, dat ze hem de job van "toeristisch ambassadeur" aanboden: “Ik denk dus dat ik wel iets goed gedaan heb”.

De bedoeling van zijn nieuwe job was niet alleen "zijn" paradijseiland te promoten maar de hele regio van Queensland: "Wat betekent dat ik nog meer kan rondreizen. Ik noem mezelf een zwervende reporter, die filmpjes maakt en daarover in een blog schrijft." Southall slaagde er ook in een reeks op National Geographic te krijgen en mee te werken aan een Australisch kinderprogramma. Hij is intussen verhuisd naar Brisbane, de hoofdstad van Queensland.

"Ik heb nooit de bedoeling gehad om ergens lange tijd te verblijven. Daarvoor trek ik te graag rond. Nooit ben ik zo lang op één plaats gebleven." Southall bracht drie jaar geleden zijn vriendin mee naar Australië, maar die relatie liep op de klippen. Intussen heeft hij een nieuwe vriendin, met wie hij in november trouwt, op Hamilton Island.

De job was in ieder geval niet zonder gevaar. Zo werd hij gestoken door een kwal, waarvan het gif dodelijk kan zijn. "Maar ik heb mooie dingen kunnen doen. Was deze wedstrijd er niet geweest, dan had ik dit allemaal niet meegemaakt", besluit hij. "De voordelen van deze job zijn veel belangrijker dan mijn gemis van Groot-Brittannië."

lees ook