"Kan niet dat Duitsland beslist voor hele EU"

François Hollande wil, als hij president van Frankrijk wordt, met de Duitse bondskanselier Angela Merkel onderhandelen over het Europese begrotingspact. Hij wil ook enkele besparingen van president Nicolas Sarkozy terugschroeven. Dat bleek gisteravond uit een debat - dat er eigenlijk geen was.

Uit recente peilingen blijkt opnieuw dat Hollande, de kandidaat van de socialistische partij, het op 6 mei met een ruime voorsprong zal halen van huidig president Sarkozy. Sarkozy zou zo'n 45 procent van de stemmen halen, Hollande 55.

Sarkozy probeert het tij nog te keren door Hollande uit te dagen voor 3 debatten. Maar Hollande wil het bij 1 debat houden, volgende week woensdag is dat. Gisteravond kregen beide kandidaten elk 45 minuten spreektijd op televisie. Van een echt debat was dus geen sprake.

Hollande toonde zich een felle voorstander van euro-obligaties. Dat zijn obligaties die de leden van de eurozone samen zouden uitgeven. Volgens Hollande is dat een antwoord op de eurocrisis.

Ook Sarkozy is het idee van euro-obligaties niet ongenegen. Maar door de felle tegenstand van Merkel liet hij het plan varen. Duitsland is gekant tegen gezamenlijke obligaties omdat Berlijn zo moet inleveren op de eigen sterke rentepositie.

"Mevrouw Merkel zal het er niet mee eens zijn. Maar het kan niet dat Duitsland alles beslist voor heel Europa", maakt Hollande zich sterk. Hij wil daarom niet alleen de euro-obligaties opnieuw op de Europese tafel leggen, maar ook het hele begrotingspact heronderhandelen.

Voor de Duitse bondskanselier is zo'n heronderhandeling inderdaad uit den boze. Dat laat ze opnieuw verstaan in enkele Duitse media. "Het pact is ondertekend door 25 regeringsleiders en is niet heronderhandelbaar", zegt Merkel. Ze voegt er wel aan toe dat ze de goede samenwerking met Frankrijk wil verderzetten, wie ook de nieuwe Franse president zal zijn.

"Groei, niet nog meer besparingen"

Behalve de peiling was er nog slecht nieuws voor Sarkozy: de werkloosheid is opnieuw gestegen en bereikt het hoogste niveau sinds 1999.

"Frankrijk heeft groei nodig, niet nog meer besparingen", zegt Hollande. Hij stelt voor om de minimunlonen te verhogen. Hollande wil ook 60.000 leerkrachten aanwerven. En de pensioenleeftijd -door Sarkozy in 2010 verhoogd- moet voor Hollande voor sommige sectoren opnieuw omlaag, van 62 naar 60.

Sarkozy legt dan weer de nadruk op de begroting en de schulden. De president belooft om het tekort op de begroting niet boven de 3 procent van het bbp te laten stijgen en in 2016 wil hij opnieuw een begroting in evenwicht. "Je denkt toch niet dat je groei bereikt door geld te blijven uitgeven", zegt Sarkozy.

"Maar zonder economische groei raakt de begroting nooit in evenwicht", antwoordt Hollande. Hij wil de belastingen verhogen voor grote bedrijven en voor miljonairs.