"Onmogelijk dat crèche Mechelen nog attest krijgt"

In Mechelen zijn een moeder en een dochter veroordeeld tot voorwaardelijke straffen omdat ze kinderen mishandeld hebben in hun crèche. De vrouwen mogen drie jaar lang geen crèche meer openhouden, en waarschijnlijk zullen ze nooit meer een crèche uitbaten. Kind en Gezin zal de vrouwen geen attest meer geven.

Leen Du Bois van Kind en Gezin zegt dat het onmogelijk zal zijn dat de uitbaters nog ooit een attest zullen krijgen. "Er is over drie jaar een verplichte vergunning nodig om opvang te organiseren. Maar door de feiten die op hun strafregister zullen staan, zal dat quasi onmogelijk zijn."

Zes jaar geleden werden de vrouwen al eens aangeklaagd nadat een baby in de crèche gestikt was in zijn eigen braaksel. In beroep werden ze toen vrijgesproken voor mishandeling en daardoor konden ze de crèche toen nog een tijdje openhouden.

Maar na dat proces stapten ook andere ouders met klachten naar het gerecht. Die beweerden dat de uitbaters van de crèche hun kinderen hadden geslagen en ook op de grond hadden laten vallen.

De rechter heeft de moeder nu veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 18 maanden, de dochter kreeg 8 maanden. Beiden moeten zich ook laten begeleiden en ze mogen 3 jaar lang geen crèche openhouden.