"Ruzies? Je wil het echt niet weten!"

Het voorbeeld-Palin was moeilijk te evenaren, maar dankzij Rick Santorum is de afgelopen campagne om Republikeins presidentskandidaat te worden, alvast met de nodige hilariteit verlopen. Nu hij de handdoek in de ring gegooid heeft, blijkt dat ook zijn vrouw Karen het niet altijd makkelijk heeft gehad met zijn gebrabbel. Of zoals ze het zelf op CNN diplomatisch zei: "We hadden onze momenten".

Vooral zijn eigenzinnige conservatieve opmerkingen over vrouwen in het leger, of homoseksuelen, of de zwarte bevolking -was het nu "black" of "blah" people wat hij zei?- deden veelal de wenkbrauwen fronsen. Of ze waren in die mate cru dat hij nog meer het onderwerp van spot werd.

"Obama heeft ooit gezegd dat hij iedere Amerikaan ooit naar de universiteit wil sturen. Wat een snob!", was ook een van die uitspraken die hem eind februari in een negatief daglicht stelden.

"Wanneer ik terugkijk is het snob-ding toch wel de uitspraak die ik het meest betreur. Ik heb de uitspraken van Obama verkeerd geïnterpreteerd. Ik dacht dat hij gezegd had dat iedere Amerikaan naar de unief zou moeten gaan. Maar wat ik gelezen had, was al iemands interpretatie van Obama’s uitspraken. Dat heb ik als een feit beschouwd", zei Rick Santorum deze week op CNN, waar hij samen met zijn vrouw Karen te gast was bij Piers Morgan.

"De andere flaters had ik misschien beter op een andere manier geformuleerd, maar ik meende wat ik zei".

Zijn echtgenote kon ook niet altijd lachten met hetgeen uit Ricks mond kwam: "Ik was het meest boos op hem toen hij die snob-uitspraak deed. Ik wou dat hij dat niet gezegd had. En ook wanneer hij niet goed nagedacht had of geen weloverwogen besluit genomen had. Maar Rick is een fantastische man. Hij is heus wel vriendelijk. Iedere keer dat hij die kant niet toonde, was dat wel frustrerend."

Hoe zij hem dan berispte, wilde Morgan weten. Karen: "Je wil het echt niet weten! Maar je weet, wanneer je met iemand trouwt, dan sta je voor de andere klaar. Je geeft elkaar advies. Tijdens de debatten hadden we "momenten". En dan vooral bij het debat voor de verkiezingen in Michigan (Santorum kwam erg ongeloofwaardig over, klonk het in internationale media, nvdr), dat bleek een hele uitdaging. Ik ben toen ook vroeger vertrokken. Dat mindere optreden had vooral te maken met de voorbereiding."

"Mijn vrouw waarschuwde me dat mensen echt wel gingen luisteren naar wat ik te zeggen had. Voordien luisterde men nauwelijks naar wat ik zei. Ik had daarvoor gewonnen in een drietal staten. "Nu moet je wat meer tijd nemen", zei Karen. Maar ik ben op mijn routine blijven verder teren. Ik was niet scherp genoeg. Dus had ze alle recht om me terecht te wijzen", besloot de Republikeinse politicus.

lees ook