Actiegroep vindt havenuitbreiding "hallucinant"

Actiegroep Doel 2020 vindt het ruimtelijk plan voor de verdere uitbreiding van de Antwerpse haven "hallucinant". De groep begrijpt niet waarom de regering zo’n groot project onderneemt in tijden van economische onzekerheid, en kondigt juridische acties aan. De burgemeester van Beveren is "zeer teleurgesteld."

Volgens Doel 2020 heeft de regering geen enkel concreet argument om de haven uit te breiden. De groep herinnert de betrokken politici eraan dat maar 12 procent van het Deurganckdok benut wordt. “Daarenboven is het financiële plaatje helemaal nog niet duidelijk”, zegt woordvoerder Jan Creve. “Al die onteigeningen en gedwongen verhuizen kosten ook geld.”

De mogelijkheid voor de getroffen inwoners om naar Prosperpolder te verhuizen vindt Doel 2020 “te belachelijk voor woorden”. De actiegroep zal zich beraden over juridische acties “om die waanzin te stoppen”.

"Vogels zijn belangrijker dan mensen"

Ook de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V), reageert scherp. "Dat mensen moeten wijken voor natuurcompensatie is een brug te ver", klinkt het. Of het nu gaat over een groot of een klein aantal inwoners, maakt niet uit, redeneert de burgemeester: "Het is het principe dat telt. Vogels zijn belangrijker dan mensen."

Van de Vijver is ook "zeer teleurgesteld" in de Vlaamse regering. "Die heeft onder druk van Antwerpen een beslissing genomen die zeer gevoelig ligt binnen Beveren. Het is schijnbaar niet belangrijk wat Beveren denkt." De burgemeester eist meer respect voor zijn gemeente. "We hebben altijd de havenontwikkeling ondersteund, maar moeten ons misschien beraden over onze toekomstige houding."