Behoudt Picqué de absolute meerderheid?

Aan populariteit boet waarnemend burgemeester Charles Picqué niet meteen in. Er is niemand in de gemeente die qua bekendheid nog maar tot aan zijn hielen komt. Of zijn Lijst van de Burgemeester de absolute meerderheid behoudt, is minder zeker.

In Sint-Gillis heeft de PS van Charles Picqué al jaar en dag de absolute meerderheid. Zelf is hij sinds 1985 burgemeester, al is hij dat de laatste jaren niet ten volle.

Hij is slechts waarnemend burgemeester. Picqué is immers ook minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarom laat hij zijn taken als over aan plaatsvervangend burgemeester Cathy Marcus (PS).

Maar, dat belet hem niet om de Lijst van de Burgemeester opnieuw te trekken. De aankondiging een aantal maanden geleden dat hij zijn post van minister-president zou opgeven, trok hij weer in, mede bij gebrek aan opvolging.

Daardoor verandert er tot 2014 -wanneer zijn minister-presidentschap afloopt- waarschijnlijk weinig aan de huidige situatie. Indien hij terug verkozen wordt in Sint-Gillis, dan zal hij opnieuw verhinderd burgemeester zijn, minstens tot 2014. Het ziet er niet meteen naar uit dat iemand hem van zijn sokken kan blazen.

Absolute meerderheid behouden?

In 2006 haalde de Lijst van de Burgemeester 18 van de 35 zetels in de gemeente. De absolute meerderheid, maar slechts nipt. Dat de lijst die absolute meerderheid kan behouden is lang niet zeker, maar dat PS-SP.A de grootste partij blijft, staat quasi buiten kijf.

De tweede partij, Ecolo, haalde in 2006 7 zetels binnen, MR 6. De Lijst van de Burgemeester naar de kroon te stoten, blijft gezien het gewicht dat Picqué in de schaal werpt, voorlopig een ijdele droom.

De eeuwige alliantie tussen PS en MR breken

De groenen hebben alvast wel de ambitie om de absolute meerderheid van de PS te breken en ook om een machtswissel in de gemeente te realiseren. "Wij hopen dat de absolute meerderheid van de PS gebroken wordt. Er is al een eeuwigheid een alliantie tussen de PS en de MR. Als we willen veranderen moeten we dat breken. Wij zijn klaar om onze verantwoordelijkheid op te nemen."

Met deze niet mis te verstane woorden solliciteert oppositieleider Alain Maron (Ecolo-Groen) openlijk naar een plaats voor de groenen in de meerderheid in Sint-Gillis. Een ambitieus plan, maar volgens Maron niet onmogelijk.

Nederlandstalige schepen

In de huidige legislatuur heeft Sint-Gillis een Nederlandstalige schepen. Willem Stevens (SP.A) is verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling en Nederlandstalige aangelegenheden. Hij zal zich opnieuw verkiesbaar stellen op de Lijst van de Burgemeester.

Nick Resmann

lees ook