Derde VRT-kanaal krijgt na 20 uur label "OP 12"

Het derde VRT-kanaal krijgt na 20 uur het label "OP 12". Vanaf 1 mei zendt Ketnet uit op het nieuwe kanaal, maar de VRT lanceert binnenkort ook de eerste programma's voor jongeren en later dit najaar ook voor buitenlanders in Vlaanderen. In het najaar van 2013 volgt een volwaardig aanbod.

Vanaf 14 mei worden op het derde kanaal maandelijks al een aantal evenementen en programma's met een duidelijk jong profiel uitgezonden. In september komt er een volwaardig, wekelijks jongerenprogramma bij dat ook op Canvas te zien zal zijn.

Een tweede nieuwe opdracht in de beheersovereenkomst is Vlaanderen beter bekendmaken bij de buitenlandse gemeenschappen die hier aanwezig zijn. De VRT wil in het najaar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw, wekelijks programma voor die doelgroep lanceren. Een titel of afgewerkt format is er nog niet. Het programma krijgt Engels als voertaal.

Het derde kanaal biedt ook kansen om de publieke opdracht verder te versterken. Zo zal de integrale finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd er uitgezonden worden en zal er aandacht zijn voor kleinere sporten. Het kanaal neemt de uitwijkfunctie van de verdwenen digitale kanalen Eén + en Canvas + over. Het label OP 12 zal vaak in combinatie met een van de bekende merken van de VRT opduiken.

Voorlopig programma-aanbod

  • 14/05: Club 69: Absynthe Minded (Studio Brussel OP 12)
  • 21-26/05: Elisabeth live (finaleweek KEW 2012)
  • 4 en 21/05: The Blok Party (Studio Brussel OP 12)
  • 16-19/06: Tweede keuze - derde groepswedstrijden UEFA Euro 2012 (Sporza OP 12)
  • 28/06-01/07: Rock Werchter (dagelijks verslag)
  • Vanaf 09/07: Summerclub: Start to dj (MNM OP 12)
  • Eind augustus: Paralympics 2012 (Sporza OP 12)

Hoe OP 12 ontvangen?

Ketnet/ OP 12, het derde kanaal, is voor de meeste kijkers terug te vinden op kanaalnummer 12. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen analoge en digitale kijkers, tussen de operatoren en tussen de regio's van ontvangst. De abonnees worden door de operatoren geïnformeerd over de manier waarop ze Ketnet/OP 12 op het nieuwe kanaal kunnen vinden.

Van twee naar drie VRT-kanalen

Met de eerste uitzending na 20 uur OP 12 op 14 mei, is de technische ontkoppeling van het VRT-tv-aanbod voltooid.

  • Voor Eén verandert er niets
  • Canvas neemt voortaan het volledige tweede kanaal in en zendt vanaf 14 uur i.p.v. 20 uur
  • OP 12, het derde kanaal, is het nieuwe thuiskanaal van Ketnet (tussen 6 en 20 uur) en biedt daarna ruimte voor het extra aanbod voor doelgroepen en bepaalde evenementen.