Dodelijke ontploffing in de Syrische hoofdstad

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn negen doden en twintig gewonden gevallen. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. De aanslag werd gepleegd in de buurt van een moskee.

Het is niet duidelijk wie achter de aanslag zit. Volgens het regime gaat het om een terreuraanslag, maar het is wel opvallend dat ze gepleegd is in de buurt van een moskee op vrijdag. Het vrijdaggebed is vaak een startpunt voor betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In elk geval vormt de aanslag het zoveelste bewijs dat VN-vredesplan van speciaal gezant Kofi Annan niet werkt en dat de VN-waarnemers het geweld niet kunnen verhinderen. 

Volgens de Verenigde Naties hebben de Syrische ordestrijdkrachten de laatste dertien maanden al meer dan 9.000 mensen gedood. Damascus beweert dan weer dat opstandelingen al meer dan 2.600 soldaten en politieagenten hebben omgebracht.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwt de Syrische regering dat het een internationaal aanvaard vredesplan overtreedt. Hij dringt er bij Damascus op aan zich te schikken naar het plan van Annan.