Economische groei in de VS beleeft een dipje

De Amerikaanse economische groeicijfers voor het voorbije kwartaal vallen tegen. De groei viel tegenover het kwartaal daarvoor met 0,8 procent terug, tot 2,2 procent. De cijfers vergelijken telkens met dezelfde periode een jaar geleden.

De laatste drie maanden van vorig jaar was de Amerikaanse economie nog met 3,0 procent gegroeid. In het eerste kwartaal van dit jaar vertraagde de groei tot 2,2 procent. Dat is minder dan de 2,5 procent die analisten hadden verwacht. Door het nieuws verloor de dollar terrein op de financiële markten.

De ondernemingen hebben veel minder geïnvesteerd, wat drukte op het Amerikaanse BBP. Aan de andere kant waren er wel goede cijfers in de autoverkoop.

De Amerikaanse consumenten gaven 2,9 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om de grootste stijging sinds eind 2010. De consumentenuitgaven zijn goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie. Het aantrekken van de economie wordt wellicht een belangrijk thema in de komende presidentsverkiezingen.