Ex-MR-schepen van Financiën in kartel met FDF in Elsene

Olivier De Clippele, de voormalige schepen van Financiën van Elsene, verbindt zijn nieuwe tweetalige gemeentelijst "Respect & Democratie" met het FDF. Ze zullen in kartel opkomen in oktober. Dat doet De Clippele om een sterke oppositie tegen de PS-MR-meerderheid te vormen.

De Clippele stapte enkele maanden geleden op als schepen van Financiën in de Brusselse gemeente Elsene. Hij pikte de uitbreidingsplannen voor het gemeentehuis van burgemeester Decourty (PS) niet. De Clippele noemde de plannen buitensporig en zag het project hard doorwegen op de gemeentefinanciën. Aan de uitbreiding hangt een prijskaartje van 13 miljoen euro. Ook werden er de voorbije twee jaar 130 nieuwe personeelsleden aangenomen bij de gemeente.

Een brug te ver, oordeelde De Clippele. Omdat hij geen gehoor kreeg bij de burgemeester, noch bij zijn eigen MR-fractie, stapte hij op.

Maar de Elsense politiek verlaten, deed hij niet. Meteen na het tumult richtte hij zijn nieuwe beweging "Respect & Democratie" op. De Clippele benadrukte dat hij met een tweetalige lijst naar de kiezer zou trekken, maar ziet zich nu genoodzaakt om een kartel met het FDF te vormen.

"We willen een sterke oppositie tegen de PS-MR-meerderheid in Elsene vormen. Het doel is om een alternatieve meerderheid te maken."

MR-schepen Dominique Dufourny spaart haar kritiek op De Clippele niet. "De Clippele zal de FDF-lijst in Elsene aanvoeren", stelt ze laconiek. Het water is diep tussen beide, sinds De Clippele zich terugtrok.

Maar De Clippele bijt terug en verdedigt zijn keuze. "Ik herinner eraan dat het FDF altijd een absolute prioriteit heeft gemaakt van goed bestuur in Elsene. De MR vindt de alliantie met de PS veel belangrijker dan het goed beheren van de gemeentefinanciën."

De MR zou volgens De Clippele al opnieuw met de PS van burgemeester Decourty in zee willen, maar dat noemt hij "een catastrofe voor de gemeente".

Hoewel zijn lijst maar 9 van de 41 zetels wist binnen te halen in 2006 werd Willy Decourty (PS) toch burgemeester. Dat kwam omdat de MR dat aanvaardde. De MR werd in 2006 de grootste partij met dubbel zoveel zetels als de lijst van Decourty.

lees ook