Het wordt definitief 12 september in Nederland

De verkiezingsdatum in Nederland ligt nu ook officieel vast. Dat heeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De datum werd de voorbije week al vaker genoemd. Intussen krijgt PvdA-leider Diederik Samsom kritiek van de eigen achterban, omdat zijn partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord.
Premier Rutte bood eerder van de week het ontslag van de regering aan bij de koningin.

Premier Mark Rutte (VVD) had eerder deze week laten weten dat de datum van 12 september al met potlood mocht worden aangekruist in de agenda's. Die datum doet "het meeste recht aan de opvattingen van de Kamer", klinkt het.

Intussen rommelt het bij de sociaaldemocraten van de PvdA. PVDA-leider Samsom krijgt kritiek omdat hij niet meedeed aan het begrotingsoverleg. Na de val van de regering moesten de regeringspartners VVD (liberalen) en CDA (christendemocraten), die zonder de gedoogsteun van de PVV verder moesten, steun zoeken bij de oppositiepartijen voor hun begrotingsideeën.

Uiteindelijk sprongen ook de ChristenUnie, GroenLinks en D66 op de boot en werd er vrij snel overeenstemming gevonden. De PvdA bleef aan de zijlijn staan, maar uit een peiling van EenVandaag blijkt nu dat 65 procent van de PvdA-kiezers het begrotingsakkoord steunt. De helft vindt dat Samsom de verkeerde keuze maakte door niet mee te doen.

Een op de drie PvdA-kiezers vindt dat hun partij het partijbelang heeft laten primeren boven het landsbelang, en dat zou de partij stemmen kunnen kosten. Er wordt al volop gespeculeerd over mogelijke coalities na de verkiezingen, sommigen fluisteren daarbij dat de partijen die net samen het begrotingsakkoord sloten, ook wel eens de nieuwe regering zouden kunnen vormen.