Hollande verscherpt de toon over immigratie

François Hollande, de socialistische presidentskandidaat in Frankrijk, verscherpt zijn toon in verband met immigatie. De campagne voor de tweede ronde wordt in grote mate bepaald door thema's van het Front National, dat het uitzonderlijk goed heeft gedaan tijdens de eerste ronde.

"In tijden van crisis is een beperking van de economische immigratie nodig, ja zelfs onvermijdelijk", zei Hollande in een interview op de commerciële radiozender RTL M.

"Elk jaar zal het parlement een inventaris van de noden van de Franse economie opmaken", zei Hollande nog. Tegelijk noemt hij het "niet normaal" dat sommige werkgevers cynisch gebruik maken van illegale arbeidskrachten. 

Eerder zei de socialistische presidentskandidaat ook al dat hij het boerkaverbod, dat onder Sarkozy is ingevoerd, niet zal herzien.

Sinds enkele dagen probeert Nicolas Sarkozy, de presidentskandidaat van de rechtse UMP, Hollande af te schilderen als laks op het vlak van immigratie. Sarkozy heeft het niet zo best gedaan tijdens de eerste ronde, vorig weekend, en voelt de hete adem van het Front National van Marine Le Pen in de nek. Le Pen haalde vorige zondag 18,5 procent, een recordscore voor een kandidaat van extreemrechts.

In de peilingen lijkt François Hollande intussen verder uit te lopen op Nicolas Sarkozy. Volgens een peiling van het instituut Harris zou hij in de tweede ronde 55 procent halen. President Nicolas Sarkozy zou stranden op 45 procent.