Maximaal 324 naakte ontslagen bij Bekaert

Bij staaldraadproducent Bekaert verdwijnen 324 banen en brugpensioen wordt mogelijk vanaf 52 jaar. Dat staat in het sociaal plan waarover directie en vakbonden een akkoord hebben bereikt. Het aantal gedwongen ontslagen kan daarmee met bijna de helft kunnen worden teruggedrongen.

Bekaert kondigde onlangs een grote herstructurering aan, waardoor 600 jobs verloren zouden gaan. De vakbonden hebben dat aantal tijdens de onderhandelingen over een sociaal plan kunnen terugbrengen tot maximaal 324.

Dat is mogelijk door interne mutaties, premies voor vrijwillige vertrekkers, het niet verlengen van tijdelijke contracten en een regeling voor brugpensioen. Oorspronkelijk wilden de bonden brugpensioen vanaf 50 jaar, maar dat is tijdens de onderhandelingen opgetrokken tot 52 jaar.

De directie wijst erop dat het sociaal plan een pakket maatregelen bevat dat de wettelijke regelingen "ruim overschrijdt". "Bovendien wordt expliciet aandacht geschonken aan begeleiding naar hertewerkstelling met een uitgebreide regeling voor outplacement en financiële ondersteuning voor opleiding en bijscholing", klinkt het

De vakbonden hebben het sociaal plan vanmiddag toegelicht aan de werknemers. De regeling met brugpensioen moet wel nog groen licht krijgen van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). De meeste van de naakte ontslagen zouden in Aalter vallen, en de vestigingen in Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster zouden op dat vlak grotendeels gespaard blijven.