Nederlands kort geding tegen wietpas verworpen

Vanaf dinsdag mogen Nederlandse coffeeshops alleen nog wiet verkopen aan Nederlanders. Een kort geding, dat was aangespannen door 19 coffeeshophouders, is verworpen, maar de coffeeshophouders geven de strijd daarmee niet op.

Nederland had de zogenoemde wietpas ingevoerd om drugstoerisme (vooral in de buurt van Maastricht), en de bijhorende overlast, tegen te gaan. Een aantal uitbaters vreesden omzetverlies en spraken van discriminatie en schending van de privacy, omdat klanten gedwongen zouden worden om te veel privégegevens door te geven. Ook vrezen ze voor veel extra overlast.

Maar de kortgedingrechter volgt hen dus niet. De advocaat van de coffeeshophouders heeft al aangekondigd dat hij in beroep gaat. De verkopers zijn van plan te blijven verkopen aan buitenlanders.

Vanaf 1 mei worden coffeeshops besloten clubs waarvoor een lidkaart nodig is om binnen te geraken. De clubs mogen ook maximaal 2.000 leden hebben.