Ouders binnenkort af van "respectloze" kinderen?

In de Kamer ligt een wetsvoorstel op tafel dat de onderhoudsplicht herbekijkt die ouders hebben tegenover hun kinderen. Als kinderen geen respect tonen aan hun ouders, dan moet de rechter volgens het voorstel kunnen beslissen om de onderhoudsplicht te verbreken.

Volgens de huidige wetgeving moeten ouders hun kinderen financieel ondersteunen als die arm zijn, ook wanneer ze volwassen zijn. Die regel is ook van toepassing op schoonouders, totdat een nieuw huwelijk wordt aangegaan.

Maar "als het voor ouders een plicht is om onderhoudsgeld te betalen, dan is het ook de plicht van de kinderen om een minimum aan respect te tonen", vindt Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die het wetsvoorstel indiende.

Ouders kunnen op dit moment niet van hun onderhoudsplicht af. Ook niet als ze bijvoorbeeld bedreigd of mishandeld worden door hun kinderen. Daarom heeft Open VLD een wetsvoorstel ingediend, waarin staat dat een rechter de onderhoudsschuld kan opheffen "wanneer de onderhoudsgerechtigde ernstig tekort geschoten is in zijn verplichtingen".

Volgens Lahaye-Battheu verbreken rechters die onderhoudsplicht nu al af en toe, zonder dat daar een echt wettelijk kader voor is. Daar zou nu verandering in moeten komen.