Overheid zet jacht in op geschikt personeel

De selectieprocedure voor ambtenaren zal worden ingekort tot maximaal 12 weken. Een nieuwe procedure daarrond wordt vandaag goedgekeurd in de ministerraad. Zo wil de overheid de strijd aangaan met de privésector.

Uit studies blijkt dat de overheid voor jongeren een interessante werkgever is, maar vooral de lange en soms moeilijke selectieprocedures maken het lastig om geschikt personeel te vinden.

Gemiddeld duurt een selectieprocedure bij Selor, het selectiebureau van de overheid, zelfs 7 maanden. Veel te lang dus vindt ook staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V, foto). Hij zegt dat de overheid zo nooit kan concurreren met privébedrijven, zeker niet als het bijvoorbeeld gaat om informatici, die vaak al een contract krijgen aangeboden terwijl ze nog op de schoolbanken zitten.

"Dat is frustrerend. De Bijzondere Belastingsinspectie wil 250 extra speurders aannemen, maar vindt ze niet. De goeie profielen wachten ook niet eindeloos op een antwoord van een werkgever", zegt Bogaert in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Bogaert is de huidige selectieprocedure al 75 jaar niet meer veranderd. Door de nieuwe regels zou de selectie worden teruggebracht tot 12 weken. Het aantal selectierondes zou worden teruggebracht van 4 naar 2 weken en vacatures zullen ook maar 1 week worden aangeboden.

Selor zal ook steeds minder adverteren in geschreven media. Het selectiebureau wil in de toekomst meer inzetten op sociale media.